Ještě nejste naším registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte zdarma e-book, který Vám pomůže udržet oblečení stále jako nové.
Zákaznická podpora
+420 608 330 123
(Po-Pá, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.cz
Potisk a výšivka
+420 739 054 455
(Po-Pá, 7-15:30)
potisk@dobrytextil.cz
Nakupte ještě za 1 499 Kč
a dopravu máte zdarma

Poradna 5. 9. 2022

Přehled nejznámějších textilních certifikátů

CertifikaceVyznáte se v nejrůznějších certifikátech, které můžete na oblečení a textilních výrobcích najít? Pokud ne, připravili jsme pro Vás seznam těch nejčastějších. Spousta z nich může pomoct při rozhodování, který kousek si do šatníku pořídíte. Jde především o odpovědnou výrobu s ohledem na potřeby a zdraví lidí, ochranu přírody a životního prostředí.


Oeko-Tex Standard 100

PETA - Approved Vegan

EU Ecolabel

GOTS

OCS 100

Organic Blened Content Standard

Fairtrade bavlna

Amfori BSCI

WRAP

SA8000

Sedex

Global Recycled Standard

RCS 100

 

Oeko-Tex standard 100

 

Oeko-Tex Standard 100 je již od roku 1992 mezinárodní testovací a certifikační systém pro textilie vyrobené výhradně ze zdravotně nezávadných materiálů. Kritéria pro škodlivé látky jsou průběžně aktualizovány na základě nejnovějších vědeckých poznatků. Zkušební metody a kritéria jsou standardizované na mezinárodní úrovni.


Produktové třídy:
I - oděvy pro děti do 3 let - nejpřísnější požadavky
II - oděvy, které přímo přichází do styku s pokožkou (trička, spodní prádlo, ...)
III - oděvy nepřicházející přímo do styku s pokožkou (bundy, kabáty, ...)
IV - ostatní textilní výrobky (závěsy, ubrusy, ...)

 

PETA - Approved Vegan

 

 


Certifikace PETA - Approved Vegan zaručuje, že oděvy neobsahují žádné živočišné složky a žádné zvíře při jejich výrobě netrpělo. Oděvy jsou tedy přátelské ke zvířatům a logo tak může značně usnadnit rozhodování o nákupu.

 

 

 

EU Ecolabel

 

 

Ekoznačka EU vznikla v roce 1992 a uděluje se výrobkům a službám, které mají nižší dopad na životní prostředí než jiné srovnatelné výrobky. Vlastníkem značky je Evropská komise. Produkty musí pro její získání splňovat vysoké ekologické normy v celém jejich cyklu od samotných surovin, přes konečnou výrobu, distribuci, až po likvidaci.

 

 

 

GOTS

 



Global Organic Textile Standard (GOTS) je nejpřísnější mezinárodní certifikát, který zaručuje ekologickou výrobu od pěstování, přes zpracování až po distribuci hotového výrobku. Zároveň také zajišťuje etickou a sociálně odpovědnou stránku výroby v souladu s Fair Trade. Jedná se především o požadavky na bezpečnost a důstojné pracovní podmínky při práci. Výrobky s tímto certifikátem jsou v současné době nejčistším možným způsobem výroby.

 

 

 

 

OCS 100

 

 

Organic 100 Content Standard (OCS 100) je certifikát společnosti Textile Exchange, která se snaží zvýšit udržitelnost světového textilního průmyslu. Certifikát se vztahuje k podílu vláken z ekologického zemědělství. Zaručuje, že ve výrobku je použito 95-100 % organických vláken. V případě 95-99 % organické bavlny mohou být použita i jakákoli další vlákna kromě konvenčně pěstované bavlny (například elastan pro větší pružnost a podobně).

 

 

 

 

Organic Blened Content Standard

 


Organic Blended Content Standard je podobný předchozí certifikaci, ale na rozdíl od předchozí se může množství vláken z ekologického zemědělství pohybovat mezi 5 a 95 %. Zbylá procenta mohou být doplněna jakýmkoli jiným vláknem. Pokud je v produktu více než 5 % organických vláken, je to na štítku výslovně uvedeno.

 

 

 

 

 

Fairtrade cotton

 

 

Fairtrade bavlna pochází od malých farmářů, kteří zastavili nebo významně snížili používání agrochemikálií, chrání bezpečnost a zdraví, zakazují geneticky modifikovaná semena bavlny a podporují pěstitele, aby chránili životní prostředí jako nedílnou součást řízení farem. Řeší také spravedlivé pracovní podmínky v továrnách na zpracování bavlny a v textilních závodech.

 

 

Amfori BSCI BSCIAmfori BSCI je systém hodnocení pro otevřený a udržitelný obchod. Cílem je zvyšovat prosperitu lidské společnosti, odpovědně využívat přírodní zdroje a globálně podporovat otevřený obchod. BSCI provádí audit na základě hodnot a zásad Kodexu chování amfori BSCI ve 13 oblastech: systém sociálního managementu a kaskádový efekt, zapojení a ochrana pracovníků, svoboda sdružování a kolektivní vyjednávání, zákaz diskriminace, spravedlivé odměňování, přiměřená pracovní doba, ochrana zdraví a bezpečnosti při práci, zákaz dětské práce, zvláštní ochrana mladých pracovníků, zákaz nejistého zaměstnání, zákaz otrocké práce, ochrana životního prostředí, etické obchodní chování.

 

 

WRAP

 


Worldwide Responsible Accredited Production (WRAP) je organizace, která podporuje bezpečnou, zákonnou, humánní a etickou výrobu po celém světe. Certifikuje na základě auditů s ohledem na svých 12 základních principů - dodržování zákonů a předpisů na pracovišti, zákaz nucené práce, zákaz dětské práce, zákaz obtěžování a zneužívání, zákonné odměny a benefity, pracovní doba podle zákonných předpisů, zákaz diskriminace, zdraví a bezpečnost při práci, svoboda sdružování a kolektivního vyjednávání, dodržování environmentálních norem, dodržování celních předpisů, podniková bezpečnost. WRAP kontroluje pouze jednotlivá zařízení v dodavatelském řetězci, nikoli značku nebo vlastnickou skupinu.

 

 

 

SA8000




SA8000 je standard, který zaručuje společensky přijatelné postupy na pracovišti v 8 důležitých oblastech: dětská práce, nucená a povinná práce, zdraví a bezpečnost, svoboda sdružování a kolektivního vyjednávání, diskriminace, disciplinární praxe, pracovní doba a spravedlivé odměňování.

 

 

 

Sedex

 

Sedex je globální organizace, která  znamená sdílení etických dat dodavatelů. Usnadňuje činnost svých členů v dodavatelském řetězci, je zodpovědná za etické obchodní postupy a procesy a pomáhá kupujícím i dodavatelům lépe řídit výměnu dat sociálních a environemntálních rizik. Zajišťuje, aby pracovní podmínky zaměstnanců ve společnostech splňovaly mezinárodní pracovní normy, stará se o zdraví a bezpečnost a také o environemntální a obchodní etiku.

GRS

 

 


Global Recycled Standard (GRS) je dobrovolný produktový standard společnosti, Textile Exchange, která se snaží zvýšit udržitelnost světového textilního průmyslu. Sleduje a ověřuje obsah recyklovaných materiálů v konečném produktu. Tato norma se vztahuje k celému dodavatelskému řetězci a zabývá se vysledovatelností, ekologickými principy, sociálními požadavky, chemickým obsahem a označováním. Pokrývá zpracování, výrobu, balení, označování, obchodování a distribuci produktů s obsahem minimálně 20 % recyklovaného materiálu. Podporuje tak odpovědné chování a zaručuje vyšší informovanost spotřebitelů.

 

 

 

 


RCS 100 - Recycled Claim Standard se používá pro sledování spotřebitelského řetězce při sledování recyklovaných surovin v dodavatelském řetězci. Ověřuje přítomnost a množství recyklovaného materiálu v konečném produktu prostřednictvím třetí strany.

 

 

 


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli

Rubrika

Poradna Zajímavosti



Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková

Do společnosti Dobrý textil jsem nastoupila už v roce 2017. Nejdříve jsem začala pracovat jako součást zákaznické podpory a vyřizovala jsem také objednávky. Postupně jsem se ale stále více začala věnovat psaní článků na blog a správě produktů. Nakonec jsem tedy zákaznickou podporu opustila a naplno se nyní věnuji produktovému managementu a marketingu.



Komentáře

Zatím žádné názory


Napsat komentář





Články, které by vás mohly zajímat 9

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Také se těšíte na teplé sluneční paprsky, které vás na jaře zahřejí na těle i na duši? A chcete je přivítat v novém…

Číst více

Co si obléct na jógu?

Co si obléct na jógu?

Je cvičení jógy vaším způsobem, jak si příjemně zacvičit a protáhnout své tělo nebo rovnou celou životní filosofií? Pro…

Číst více

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Stává se vám, že nové oblečení dlouho nevydrží? Ztrácí svou barvu, srazí se, vytahá se nebo je jinak opotřebené?…

Číst více

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu. V létě jsou sladká, voňavá a osvěžující. Hodí se do salátů, jsou skvělé ke…

Číst více

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Možná už jste toho o ekologickém praní slyšeli víc než dost, ale zatím jste neměli odvahu některý z eko prostředků…

Číst více

Jak kombinovat barvy oblečení?

Jak kombinovat barvy oblečení?

Máte rádi barevné outfity, ale nejste si jistí, zda se k sobě barvy hodí? Máme jednoduchý návod, jak sladit různé…

Číst více

Jak se obléct do deště?

Jak se obléct do deště?

Prší a vy přesto musíte ven? Bojíte se, že vás déšť zastihne během procházky přírodou? Buďte připravení a zůstaňte v…

Číst více

Jak nosit čepici?

Jak nosit čepici?

Jsou čepice vaším oblíbeným módním doplňkem? Nebo máte pocit, že vám žádná na hlavě nesluší? Může to být špatným…

Číst více

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Kdo se chystá vyrazit do přírody, měl by mít na sobě kvalitní oblečení a obuv, díky kterým ho nepřekvapí žádné počasí.…

Číst více