Ještě nejste naším registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte zdarma e-book, který Vám pomůže udržet oblečení stále jako nové.
Zákaznická podpora
+420 608 330 123
(Po-Pá, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.cz
Potisk a výšivka
+420 739 054 455
(Po-Pá, 7-15:30)
potisk@dobrytextil.cz
Nakupte ještě za 1 499 Kč
a dopravu máte zdarma

Poradna 4. 9. 2018

Jak prát barevné prádlo

Barevné prádlo

Možná jste se právě osamostatnili od rodičů, pořídili si byt a také svoji první pračku. Teď u ní stojíte s hromadou prádla a bez tušení, jak jej vyprat. Sepsali jsme pro vás 7 základních kroků k praní barevného prádla, se kterými zvládne praní naprosto každý.


Celý postup praní barevného prádla můžeme shrnout do těchto 7 kroků:

  1. Třídění prádla
  2. Výběr pracího prášku
  3. Dávkování pracího prášku
  4. Aviváž
  5. Volba pracího programu
  6. Naplnění pračky
  7. Sušení

 

1. Třídění prádla

Ještě před tím, než dáte prádlo do pračky, musíte jej roztřídit podle barev. V ideálním případě byste jej měli rozdělit minimálně na tři hromádky – tmavé oblečení, bílé a barevné. Pokud se některé barvy ve vašem šatníku vícekrát opakují, můžete vytvořit hromádek více. Například tak můžete mít prádlo tmavé, bílé, modré, červené a ostatní.

Třídění prádla podle barev je základní, ale není jediné. Důležité je také kontrolovat jednotlivé materiály. Jinak se pere hedvábná halenka a jinak bavlněné povlečení. Mírně podobné materiály můžete kombinovat, určitě ale perte zvlášť jemné textilie, jako je například spodní prádlo, které se pere na jiný prací program.

Při třídění prádla byste se tedy neměli dívat pouze na barevnost, ale také na všité cedulky se symboly praní. Při prvním praní budete muset kontrolovat kus po kusu, ale nemějte strach. Brzy si zapamatujete, který kousek z vašeho šatníku se pere na 30 °C a který je možné prát na 60 °C.

Pročtěte si náš článek Co znamenají symboly na oblečení a stáhněte si také naši nápovědu s nejčastějšími symboly, které na oblečení naleznete. Vytiskněte si ji a zavěste třeba nad pračku. Usnadní vám přemýšlení nad tím, co který symbol znamená.

 

2. Výběr pracího prášku

Pokud se chystáte prát různobarevné prádlo, určitě byste si měli pořídit prací prášek na barevné prádlo. V drogerii jich najdete nepřeberné množství a většinou je poznáte tak, že na obalu mají napsané “color”.

Neodlišuje je pouze název společnosti, která prášek vyrábí, ale také jejich konzistence. Záleží pouze na vás, zda sáhnete po sypkém pracím prášku, tekutém nebo třeba kapslích na praní. Zásadní rozdíl v nich není, ale každému vyhovuje něco jiného. Sami časem například zjistíte, že vám voní více gelové kapsle, tekutý prášek se zase lépe rozpouští při nižších teplotách nebo bílé prádlo perfektně vybělí prášek sypký.

Pokud si nevíte rady s výběrem vhodného pracího prášku, kupte si nejprve menší balení, vyzkoušejte jej a případně poté zaměňte za jiný.

 

3. Dávkování pracího prášku

Většina pracích prášků je koncentrovaná, takže není nutné zcela naplnit dávkovač prášku v pračce.
Pročtěte si návod na dávkování pracího prášku, který najdete na obalu. Ale časem pravděpodobně sami zjistíte, kolik pracího prášku potřebujete.

Při dávkování prášku také myslete na to, jak moc máte naplněnou pračku prádlem. Pokud perete jen pár kousků, určitě nedávejte stejnou dávku pracího prášku jako při praní oblečení za několik týdnů.

 

4. Aviváž

Aviváž je další prostředek, který se používá při praní. Účelem aviváže je prádlo nejen příjemně provonět, ale také jej změkčit a například u svetrů či vlněného oblečení odstraňuje antistatický náboj.

Zda použijete aviváž, záleží zcela na vás. Někteří lidé jsou zastánci toho, že prací prášek voní sám o sobě, takže již není potřeba používat aviváž. Druhá skupina lidí zase na aviváž nedá dopustit.

Není nic jednoduššího, než jednou zkusit prádlo vyprat s aviváži a jednou bez.

Pamatujte však na to, že na některé oblečení se aviváž nesmí používat. Obvykle je to outdoorové oblečení, bundy a další, které jsou chráněny voděodolnou vrstvou, kterou by aviváž nenávratně narušila. Stejně tak se obvykle aviváž nepoužívá na praní ručníků, které jsou obvykle po jejím užití tvrdší a snižuje se jejich schopnost nasáknout vodu při utírání. Pročtěte si náš návod, jak prát ručníky, aby zůstaly měkké a voňavé.

 

5. Volba pracího programu

Pokud jste hned v prvním kroku – Třídění prádla – přeskočili doporučení, že byste si měli přečíst všité cedulky na jednotlivých kouscích, teď to budete muset udělat.

Prací program byste měli volit podle materiálu oblečení. Na pračce najdete mnoho symbolů pro jednotlivé materiály. Pokud si nejste jisti, co který symbol znamená, pročtěte si návod k vaší pračce, ve kterém najdete určitě odpovědi.

Nejobvyklejší prací program je bavlna nebo syntetika. Tím však nastavení pracího programu nekončí. Ještě musíte nastavit teplotu. A zde se vám budou právě hodit informace ze všitých štítků oblečení, na kterých je vždy uvedena doporučená teplota praní.

Obecně ale platí, že moderní pračky si s běžným zašpiněním poradí i při nižších teplotách. Pro trička, košile a další barevné prádlo stačí obvykle prací program s teplotou 30 °C. Díky tomu déle zachováte původní barevnost prádla, a ještě ušetříte energii.

Ložní prádlo nebo kapesníky zaslouží naopak teploty vyšší, které bezpečně odstraní případné bakterie. V takových případech volte teploty praní kolem 60 °C.

Na jemné spodní prádlo zvolte ideálně program ručního praní, případně program pro jemné prádlo a nižší teploty, které neponičí ani jemné materiály.

 

6. Naplnění pračky

Každá pračka má různě velký prací buben. Podle toho se do ní také vejde různé množství prádla. Obvykle se množství prádla uvádí na kila, ale předpokládáme, že své prádlo před praním nebudete chtít vážit.

Nesnažte se do pračky nacpat více oblečení, než je vhodné. Nejen, že tím pračce škodíte, ale také se vám prádlo nejspíše zcela nevypere.

Obecná poučka říká, že optimálně naplněná pračka je ve chvíli, kdy se mezi prádlo a buben vejde na výšku vaše dlaň.

Prádlo tak má dostatek prostoru, nebude příliš pomačkané a bude se snadněji žehlit.

Dejte také pozor na opačný případ – pokud nenaplníte pračku dostatečně, spotřebujete zbytečně příliš mnoho energie.

Moderní chytré pračky si upravují délku praní podle váhy prádla, které do něj vložíte. V takovém případě je vhodné také zohlednit množství pracího prostředku. Při krátkém pracím programu by se velké množství prášku nemuselo rozpustit.

 

7. Sušení

Když se vám konečně podaří splnit všechny předešlé body a prádlo úspěšně vyperete, přijde čas na sušení.

Pokud máte automatickou sušičku prádla, zkontrolujte opět všité štítky. Některé oblečení není vhodné pro automatické sušení a mohlo by se poničit.

Častější a ekologičtější způsob je sušení zavěšeného prádla na šňůře nebo sušáku. Pokud máte možnost pověsit prádlo venku, bude vám příjemně vonět a bílé kousky navíc sluníčko ještě trošku vybělí.

Naopak ale dávejte pozor na barevné kousky, kterému by mohly přímé sluneční paprsky snížit barevnost.

Svetry a vlněné oblečení není vhodné sušit zavěšené, protože by se mohlo prověsit a již by se vám nikdy nepodařilo vrátit mu původní tvar. Vlněné kousky z vašeho šatníku věšte v horizontální poloze, například na radiátoru.

A pokud se vám barevné prádlo nepodařilo vyprat podle vašich představ, ztratilo barevnost nebo se zapralo, je na čase pořídit si nové kousky. V našem e-shopu najdete nepřeberné množství barevného oblečení :) Najdete u nás levná trička - široký výběr barev a trička bez potisku - 50 000 kusů skladem. Pořídíte také dětské oblečení levně.

K produktu doporučujeme 4


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli

Rubrika

Poradna



Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková

Do společnosti Dobrý textil jsem nastoupila už v roce 2017. Nejdříve jsem začala pracovat jako součást zákaznické podpory a vyřizovala jsem také objednávky. Postupně jsem se ale stále více začala věnovat psaní článků na blog a správě produktů. Nakonec jsem tedy zákaznickou podporu opustila a naplno se nyní věnuji produktovému managementu a marketingu.



Komentáře

Zatím žádné názory


Napsat komentář





Články, které by vás mohly zajímat 9

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Také se těšíte na teplé sluneční paprsky, které vás na jaře zahřejí na těle i na duši? A chcete je přivítat v novém…

Číst více

Co si obléct na jógu?

Co si obléct na jógu?

Je cvičení jógy vaším způsobem, jak si příjemně zacvičit a protáhnout své tělo nebo rovnou celou životní filosofií? Pro…

Číst více

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Stává se vám, že nové oblečení dlouho nevydrží? Ztrácí svou barvu, srazí se, vytahá se nebo je jinak opotřebené?…

Číst více

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu. V létě jsou sladká, voňavá a osvěžující. Hodí se do salátů, jsou skvělé ke…

Číst více

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Možná už jste toho o ekologickém praní slyšeli víc než dost, ale zatím jste neměli odvahu některý z eko prostředků…

Číst více

Jak kombinovat barvy oblečení?

Jak kombinovat barvy oblečení?

Máte rádi barevné outfity, ale nejste si jistí, zda se k sobě barvy hodí? Máme jednoduchý návod, jak sladit různé…

Číst více

Jak se obléct do deště?

Jak se obléct do deště?

Prší a vy přesto musíte ven? Bojíte se, že vás déšť zastihne během procházky přírodou? Buďte připravení a zůstaňte v…

Číst více

Jak nosit čepici?

Jak nosit čepici?

Jsou čepice vaším oblíbeným módním doplňkem? Nebo máte pocit, že vám žádná na hlavě nesluší? Může to být špatným…

Číst více

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Kdo se chystá vyrazit do přírody, měl by mít na sobě kvalitní oblečení a obuv, díky kterým ho nepřekvapí žádné počasí.…

Číst více