Ještě nejste naším registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte zdarma e-book, který Vám pomůže udržet oblečení stále jako nové.
Zákaznická podpora
+420 608 330 123
(Po-Pá, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.cz
Potisk a výšivka
+420 739 054 455
(Po-Pá, 7-15:30)
potisk@dobrytextil.cz
Nakupte ještě za 2 000 Kč
a dopravu máte zdarma

Poradna 4. 1. 2022

Jak vybrat správné pracovní oblečení?

Ať už jste domácí kutil nebo profesionál pracující v náročném provozu, oceníte kvalitní pracovní oblečení, které vám zaručí pohodlí a ochranu zdraví při práci. Jak se však vyznat v různých typech pracovního oblečení a jak vybrat to pravé?


Mít pracovní oblečení už dávno neznamená mít ošoupané montérky a neforemné bundy. Tak jak postupují trendy a vývoj materiálů, postupují i možnosti a kvalita pracovního oblečení.

Podle čeho vybírat pracovní oblečení?

pracovni obleceniDnes již najdete velké množství různých typů pracovního oblečení a je tedy možné vybrat přesně takové, které ke své práci potřebujete a které vám bude sedět.

Kromě základního rozdělení na pánské a dámské, které se projevuje jak ve střihu, tak v barevnosti, byste měli především zvážit, do jakého pracovního prostředí oblečení vybíráte. Konkrétně, zda pracujete uvnitř budovy, nebo venku. Ve venkovním prostředí vám vhodné pracovní oblečení pomůže vyrovnat se s nepřízní počasí.

Dalšími faktory je samozřejmě i charakter práce. Zanedbat byste neměli ani správnou velikost oblečení.

Jak vybrat správnou velikost?

Při výběru pracovního oblečení je velmi důležité zvolit správnou velikost, aby vám dobře sedělo a bylo maximálně pohodlné. Vzhledem k tomu, že každý výrobce vyrábí v trochu jiných rozměrech, je třeba se důkladně proměřit a poté zvolit velikost podle velikostních tabulek konkrétního výrobce. Dávejte pozor, jaké hodnoty se v tabulce nachází. Někteří výrobci uvádí rozměry pro obvod těla, jiní rozměry daného produktu. Při výběru velikosti berte také v úvahu, zda pracujete v prostředí, které vyžaduje velkou volnost pohybu. V tomto případě zvolte raději větší velikost. Naopak např. v provozech, kde pracujete s elektřinou nebo otevřeným ohněm, vybírejte raději těsnější oblečení.

Jak důležitý je střih oblečení?

Rozlišujeme pánský a dámský střih, přičemž dámský střih je užší a přizpůsobený ženské postavě. Dále můžete vybírat z různých střihů kalhot pro různé typy postav. Na výběr tak máte od klasického rovného střihu s vysokým pasem a rovnými nohavicemi, přes střih s lehce sníženým pasem až po slim verzi, kde je nízko posazený pas a nohavice jsou zúžené.

Z jakých materiálů se vyrábí pracovní oblečení?

pracovni bluzaMateriál, ze kterého je oblečení ušito, předurčuje jeho možnosti, výdrž a upotřebení. Právě proto je vhodné k práci používat speciální pracovní oblečení a nejen třeba tepláky a tričko.
Klasické montérky se vyrábí ze 100% bavlny, která je pevná, prodyšná a dobře saje pot. Na trhu najdete také pracovní oblečení ze speciálních moderních materiálů, které jsou často kombinací několika tkanin. Jako příklad si můžeme uvést inovativní elastické materiály, což jsou často směsi bavlny, polyesteru, a elastického vlákna. Polyester zaručuje větší pevnost, tvarovou stabilitu a odolnost proti ušpinění. Elastické vlákno zvyšuje pružnost materiálu, prodloužení a napnutí látky a návrat zpět do původního stavu díky tvarové paměti. Jako další příklad si můžeme uvést speciální certifikovaný materiál CORDURA, který se používá ke zpevnění silně namáhaných částí pracovních oděvů.

Pro specifické podmínky slouží samostatná kategorie pracovního oblečení, které má speciální úpravu. Patří sem například nehořlavé montérky pro svářeče, protipořezová souprava pro ty, kteří pracují s pilou a další oděvy pro specifické profese.

Jaké oblečení vybírat s ohledem na počasí, tedy pokud potřebujeme oblečení ven?

reflexni pracovni obleceniPokud pracujete za nepříznivého počasí nebo ve zhoršených viditelnostních podmínkách a chcete se cítit v bezpečí, zvolte si oblečení z řad výstražných a reflexních oděvů. Díky reflexním pruhům a doplňkům budete u práce vždy dobře vidět. Pokud vaše zaměstnání přímo nevyžaduje reflexní oblečení, ale přesto chcete být kvůli bezpečnosti dobře rozpoznatelní, postačí vám pracovní oblečení s drobnými reflexními prvky a doplňky.
V zimě volte zateplené montérky, které mají teplou flanelovou nebo fleecovou podšívku nebo výplň. V horkých dnech vybírejte zase oblečení z odlehčených materiálů, případně pracovní kraťasy nebo ¾ kalhoty.

Jak poznáme, že se jedná o skutečně kvalitní pracovní oblečení?

Kvalitní pracovní oblečení poznáte i podle Prohlášení o shodě, které podle zákona musí mít každý výrobce certifikovaného pracovního oblečení.

Co bychom měli chtít od pracovního oblečení navíc?

vetrani odevuU pracovního oblečení je důležitá také praktičnost. Moderní pracovní oblečení dnes nabízí spoustu praktických vychytávek. Patří k nim například řada multifunkčních kapes a poutek, do kterých si při práci můžete zasunout propisku, dát metr, kladivo a další potřebné nářadí. Oceníte také flexibilní manžety na rukávech, možnost odvětrávání v podpaží a na zadním dílu nebo odnímatelné rukávy. Pokud vaše profese vyžaduje hodně práce v kleče, vybírejte kalhoty, které mají možnost vložení ochranných nákoleníků, díky kterým bude práce pohodlnější a také bezpečnější.

Je možné při výběru pracovního oblečení myslet i na módní trendy?

Dávno už není pravda, že pracovní oblečení je především praktické a proto není nutné, aby bylo nějak vizuálně zajímavé. Vzhledem k tomu, že výrobci nabízejí široké kolekce jednotlivých řad, je možné si pracovní oděv vhodně nakombinovat. V jedné kolekci tak najdete např. montérky s laclem v klasické, prodloužené nebo zkrácené délce, montérky do pasu, pracovní blůzu, pracovní kraťasy a zateplené montérky. Kolekci dále může doplňovat pracovní kombinéza, vesta nebo zimní pracovní bunda. Celá řada je vždy designově sladěna do stejných barev.

 

Moderní pracovní oblečení v dnešní době splňuje nejen vysoké nároky na funkčnost, praktičnost a bezpečnost, ale je zároveň designové a poskytuje maximální komfort při nošení.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli

Rubrika

Jak se obléct? Poradna



Magda Trefílková
Autor článku
Magda Trefílková
Autor článku
Magda Trefílková

Obsahovému marketingu se věnuji již řadu let a baví mě na něm jeho rozmanitost a schopnost vyvolávat v lidech emoce. Zajímavá témata pro firemní blog a sociální sítě hledám všude kolem sebe, třeba při mých oblíbených toulkách přírodou.



Komentáře

Zatím žádné názory


Napsat komentář





Články, které by vás mohly zajímat 9

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Také se těšíte na teplé sluneční paprsky, které vás na jaře zahřejí na těle i na duši? A chcete je přivítat v novém…

Číst více

Co si obléct na jógu?

Co si obléct na jógu?

Je cvičení jógy vaším způsobem, jak si příjemně zacvičit a protáhnout své tělo nebo rovnou celou životní filosofií? Pro…

Číst více

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Stává se vám, že nové oblečení dlouho nevydrží? Ztrácí svou barvu, srazí se, vytahá se nebo je jinak opotřebené?…

Číst více

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu. V létě jsou sladká, voňavá a osvěžující. Hodí se do salátů, jsou skvělé ke…

Číst více

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Možná už jste toho o ekologickém praní slyšeli víc než dost, ale zatím jste neměli odvahu některý z eko prostředků…

Číst více

Jak kombinovat barvy oblečení?

Jak kombinovat barvy oblečení?

Máte rádi barevné outfity, ale nejste si jistí, zda se k sobě barvy hodí? Máme jednoduchý návod, jak sladit různé…

Číst více

Jak se obléct do deště?

Jak se obléct do deště?

Prší a vy přesto musíte ven? Bojíte se, že vás déšť zastihne během procházky přírodou? Buďte připravení a zůstaňte v…

Číst více

Jak nosit čepici?

Jak nosit čepici?

Jsou čepice vaším oblíbeným módním doplňkem? Nebo máte pocit, že vám žádná na hlavě nesluší? Může to být špatným…

Číst více

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Kdo se chystá vyrazit do přírody, měl by mít na sobě kvalitní oblečení a obuv, díky kterým ho nepřekvapí žádné počasí.…

Číst více