Ještě nejste naším registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte zdarma e-book, který Vám pomůže udržet oblečení stále jako nové.
Zákaznická podpora
+420 608 330 123
(Po-Pá, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.cz
Potisk a výšivka
+420 739 054 455
(Po-Pá, 7-15:30)
potisk@dobrytextil.cz
Nakupte ještě za 1 499 Kč
a dopravu máte zdarma

Poradna 12. 11. 2018

Jak vyprat svetr

Vyprat svetr je docela věda. Téměř každému z nás se někdy oblíbený svetr během praní zmenšil o pár velikostí, zvětšil do obřích rozměrů, změnil barevnost, přestal být hebký nebo se na něm utvořilo velké množství žmolků. Aby se to už neopakovalo, pročtěte si náš návod, jak prát svetry.


  1. Jak vyprat svetrVlněný svetr
  2. Akrylový svetr
  3. Kašmírový svetr
  4. Mohérový svetr

Před tím, než se pustíte do samotného praní, podívejte se na všitý štítek na svetru a zjistěte, z jakého je materiálu. Najdete zde také informaci o tom, na kolik stupňů daný materiál prát a jak jej sušit. Pokud si nevíte rady s tím, co znamenají štítky na oblečení, přečtěte si náš článek, ve kterém najdete všechny vysvětlené. Nebo si rovnou stáhněte naši tabulku s jednotlivými symboly, vytiskněte a nalepte třeba nad pračku.

Jak prát vlněný svetr

Svetry z pravé vlny si zaslouží vaši péči nejen proto, že jsou obvykle dražší, ale také proto, že mají skvělé vlastnosti a nešetrným praním byste svetr mohli poničit.

Vlněné svetry perte ideálně v ruce, v teplé vodě maximálně dosahující 30 °C. Do kýblu, lavoru nebo pračky napusťte vodu, přidejte trošku šetrného pracího prášku bez bělidel a v ruce jemně properte. Snažte se svetr příliš nemačkat, abyste jej neponičili.

Jakmile svetr v rukách properete, vodu vypusťte a napusťte čistou, studenou vodu, ve které svetr znovu promácháte. Až budete mít svetr vypraný, šetrně jej vyždímejte a poté položte na ručník. Svetry vždy sušte ve vodorovné poloze, aby se neprověsily.

Pokud se nechcete pouštět do procedury ručního praní, můžete pravou vlnu prát i v automatické pračce na program “vlna”. K tomuto kroku ale přistupte až v krajní možnosti.

Tip: Svetry z pravé ovčí vlny můžete prát v pracím přípravku z lanolinu. Pravá vlna lanolin obsahuje – jedná se o látku, která chrání ovce před promočením jejich vlny. Váš svetr si tedy díky tomu dlouhodobě zachová skvělé vlastnosti.

Jak prát akrylový svetr

Akryl je často přezdíván jako “umělá vlna”. Jedná se o levnější variantu příze, která má mnoho vlastností podobných jako pravá vlna, ale nekouše, rychle schne a nemačká se. Na druhou stranu nepohlcuje tak dobře pachy, snadněji se vytahá a žmolkuje se.

Akrylový svetr můžete prát v ruce nebo v automatické pračce. Tak či tak však volte maximální teplotu 30 °C. Při volbě vyšší teploty by se mohlo oblečení srazit.

Akrylové svetry perte na šetrný prací program či v ruce, příliš je nemačkejte při ždímání a sušte je ve vodorovné poloze.

Jak prát kašmírový svetr

Kašmírová vlna se získává z kašmírských koz, které žijí v oblasti Himalájí. Jedná se o jeden z nejdražších typů vlny. Oproti ovčí je i desetinásobně dražší.

I v tomto případě platí, že byste se nejprve měli podívat na všitou cedulku a podle ní se až rozhodnout, jak budete kašmírový svetr prát. Vzhledem k tomu, že kašmír je drahý, často se pro výrobu svetrů používá ve směsi s dalšími materiály. V takovém případě na všité cedulce najdete pravděpodobně i návod na praní v pračce.

Pokud ale chcete zachovat kašmír jako nový, volte raději vždy praní v ruce. I v tomto případě perte ve vlažné vodě společně s šetrným pracím prostředkem.

Po vyprání s pracím prostředkem jej promáchněte v chladnější nebo studené vodě.

Svetr příliš nemačkejte a ani silně neždímejte, ideálně jej smotejte do klubíčka a jemně v rukách vymačkejte. Vysušte jej položený na ručníku, aby se neprověsil.

Tip: Pokud jste si kašmírový svetr výrazně ušpinili, raději se nepouštějte do jeho čištění doma. Zaneste ho do čistírny, kde se o něj perfektně postarají.

Jak prát mohérový svetr

Mohérová vlna je vlákno získané ze srsti angorské kozy. Mohérová příze patří mezi nejluxusnější na světě a od ovčí vlny se liší svojí jemností a také tím, že se jedná o jedno z nejteplejších přírodních vláken. Mohér se nesráží, neškrábe a také se nemačká.

Přesto jej perte raději v ruce ve vodě o teplotě do 30 °C s jemným pracím přípravkem nebo mýdlem. Mohérový svetr příliš neždímejte ani nepropírejte v rukách, nechte jej jednoduše máčet ve vodě. Po 10 minutách vodu vyměňte za chladnější a čistou. Tento postup opakujte, dokud svetr zcela neproperete.

Mohérový svetr sušte v horizontální poloze, například položený na ručníku.

Když už teď víte, jak se starat o různé druhy materiálů, ze kterých se vyrábějí svetry, pořiďte si za odměnu třeba svetr nový. Podívejte se na naše svetry, které vám budou zaručeně slušet.

K produktu doporučujeme 6


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli

Rubrika

Poradna



Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková

Do společnosti Dobrý textil jsem nastoupila už v roce 2017. Nejdříve jsem začala pracovat jako součást zákaznické podpory a vyřizovala jsem také objednávky. Postupně jsem se ale stále více začala věnovat psaní článků na blog a správě produktů. Nakonec jsem tedy zákaznickou podporu opustila a naplno se nyní věnuji produktovému managementu a marketingu.



Komentáře

Zatím žádné názory


Napsat komentář





Články, které by vás mohly zajímat 9

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Také se těšíte na teplé sluneční paprsky, které vás na jaře zahřejí na těle i na duši? A chcete je přivítat v novém…

Číst více

Co si obléct na jógu?

Co si obléct na jógu?

Je cvičení jógy vaším způsobem, jak si příjemně zacvičit a protáhnout své tělo nebo rovnou celou životní filosofií? Pro…

Číst více

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Stává se vám, že nové oblečení dlouho nevydrží? Ztrácí svou barvu, srazí se, vytahá se nebo je jinak opotřebené?…

Číst více

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu. V létě jsou sladká, voňavá a osvěžující. Hodí se do salátů, jsou skvělé ke…

Číst více

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Možná už jste toho o ekologickém praní slyšeli víc než dost, ale zatím jste neměli odvahu některý z eko prostředků…

Číst více

Jak kombinovat barvy oblečení?

Jak kombinovat barvy oblečení?

Máte rádi barevné outfity, ale nejste si jistí, zda se k sobě barvy hodí? Máme jednoduchý návod, jak sladit různé…

Číst více

Jak se obléct do deště?

Jak se obléct do deště?

Prší a vy přesto musíte ven? Bojíte se, že vás déšť zastihne během procházky přírodou? Buďte připravení a zůstaňte v…

Číst více

Jak nosit čepici?

Jak nosit čepici?

Jsou čepice vaším oblíbeným módním doplňkem? Nebo máte pocit, že vám žádná na hlavě nesluší? Může to být špatným…

Číst více

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Kdo se chystá vyrazit do přírody, měl by mít na sobě kvalitní oblečení a obuv, díky kterým ho nepřekvapí žádné počasí.…

Číst více