Ještě nejste naším registrovaným zákazníkem? Zaregistrujte se a získejte zdarma e-book, který Vám pomůže udržet oblečení stále jako nové.
Zákaznická podpora
+420 608 330 123
(Po-Pá, 7-15:30)
obchod@dobrytextil.cz
Potisk a výšivka
+420 739 054 455
(Po-Pá, 7-15:30)
potisk@dobrytextil.cz
Nakupte ještě za 2 000 Kč
a dopravu máte zdarma

Poradna 7. 9. 2021

Znáte módní styly?

Nesmrtelné i nové módní styly. Moderní trendy a doba udávají způsob, jakým se můžeme oblékat. Někdo se jimi řídí, někdo ne. Každý si může vybrat ten, který je jeho postavě i charakteru nejblíž. Který bude ten váš?


 Znáte módní styly?Athleisure

Hippie

Hipster

Tomboy

Dívka od vedle

Preppy

Business

Oversized

Francouzský styl

Móda má mnoho různých stylů a podob. Ty se navíc často mění podle nejnovějších trendů. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejdůležitějších, které se drží na módní scéně už nějaký ten pátek a přitom zůstávají v centru pozornosti. Jsou to styly jednoduché, neotřelé a snadno je vyrobíte i z basic kousků ve vašem šatníku.

AthleisureAthleisure

Tento jednoduchý a uvolněný módní styl zaznamenal během pandemie značný rozkvět. Jeho základem je totiž pohodlí a to se zase stalo symbolem této doby. A jak takový athleisure vlastně vypadá? Měli byste působit tak, že jste zrovna odešli z posilovny. Ideální jsou legíny nebo příjemné tepláky, které doplníte o volná trička, mikiny a tenisky. Pokud Vám z volného trička bude navíc vyčuhovat sportovní podprsenka, vůbec ničemu to nevadí, spíše naopak, svůj šmrnc tím ještě zvětšíte. Nezapomente svůj athleisure outfit doladit stylovou kšiltovkou nebo třeba volnou čepicí.

Ne každý si ale může dovolit nosit pouze pohodlné oblečení, proto se z tohoto stylu vyvinul nový, elegantnější tzv. athflow. Proč by si pohodlí nemohli dopřát i businessmani, lidé z kanceláří, právníci nebo třeba realitní makléři? Za takové oblečení by se nemuseli stydět ani fotbalisté derby. Jedná se o spojení praktického a pohodlného sportovního oblečení a elegance. Měl by Vám zajistit maximální pohodlí se zachováním profesionality. Tady můžete prorazit s širokými kalhotami, volnými overaly, dlouhými cardigany, ale i volnými mikinami a svetry sladěnými se stylovými sneakerskami.

Klasické dámské tričko z biobavlny 8007 Dámské tepláky Leisure Čepice z biobavlny MB7113
Klasické dámské tričko z biobavlny 8007 Dámské tepláky Leisure Čepice z biobavlny MB7113

HippieHippie

Hippie styl patří mezi jedny z nejznamnějších už od 60. let minulého století. Je snadno rozpoznatelný, ale také vzdušný, příjemný a pohodlný. Jde u něj především o spojení s přírodou a krásou. Tady se kreativitě meze nekladou. Můžete si třeba koupit obyčejné tričko, doslova za pár korun, a batikováním ho proměnit v prvotřídní kousek, který nikdo jiný nemá. Vyrazit ven můžete také ve volných šatech, dlouhých tričkách. Vše si můžete ozdobit nášivkami. Hodit se Vám mohou i široké kalhoty, dlouhé volné sukně, třásně a v létě nazepomeňte na sandály. Jako doplňky poslouží nejrůznější čelenky a květiny do vlasů. Muži si mohou nechat narůst vousy. A malý tip na závěr - čím barvenější, tím lepší!

Dámské tričko Love Dámské sportovní sandály LILY Čelenka z biobavlny MB7135
Dámské tričko Love Dámské sportovní sandály LILY Čelenka z biobavlny MB7135

Hipster

Hipster

Hipsterský styl je velice sebevědomý a populární především ve městech. Hipstery pak můžete nejčastěji potkat v blízkosti malých kavárniček. A čím že se tento styl oblékání vyznačuje? Především tím, že než byste zašli nakoupit nové značkové oblečení, sáhnete raději po starších kousích ze sekáče nebo skříně babičky. Není to jen o módě, ale s hipsterstvím je spojená celá filosofie udržitelnosti. Základem jsou úzké džíny a ideálně na několika místech "potrhané". Nahoru nahoďte basic bílé tričko a doplňte ho o stylovou kostkovanou flanelovou košili nebo cardigan. V tomto stylu jsou stejně důležité jako samotné oblečení i doplňky. Co musíte nutně mít je pořádný šátek, stylový klobouk nebo čepice a vylepšit se můžete i průhlednými brýlemi s pořádnými obroučkami. To, že vůbec špatně nevidíte, není překážkou - brýle se prodávají i s klasickými skly. Na nohy nazujte kotníkové kožené botky a můžete vyrazit na oblíbenou kávu z malé domácí pražírny.

Pracovní flanelová košile Jonah Pánské tričko Basic Zmijovka Pánské farmářky CXS kotníkové
Pracovní flanelová košile Jonah Pánské tričko Basic Zmijovka Pánské farmářky CXS kotníkové

TomboyTomboy

Tento módní styl je vyhrazen výhradně ženám, které ale dávají přednost pánské módě. Necítíte se v sukních a v šatech? Nevadí, v tomboy stylu je nebudete nikdy potřebovat. Vemte si na sebe kalhoty, košili, sako nebo džíny, tričko, mikinu a kšiltovku. Výhoda tohoto stylu je v tom, že oblečení vám bude určitě maximálně pohodlné. Nemusíte se bát, že ztratíte svůj šmrnc a šarm. Tomboy styl je velmi vkusný i přes svou ležérnost. Navíc má mírně rebelský nádech, což nemusí být na škodu.

Pánské tílko CXS MARKUS Dámská kostkovaná košile JN616 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT Kšiltovka s rovným kšiltem MB6635
Pánské tílko CXS MARKUS Dámská kostkovaná košile JN616 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT Kšiltovka s rovným kšiltem MB6635

Dívka od vedleDívka od vedle

Tento styl patří rozhodně mezi neoblíbenější. Spojuje jednoduchost a jedinečnost. Jedná se ryze o ženský styl, kde se snoubí ženskost a trošku i nesmělost. Dívka od vedle je snem každého chlapce a vzorem každé dívky - svérázná, zábavná, ale zároveň obyčejná holka. Může obsahovat i některé prvky country stylu nebo romantické kousky, jako květinové šaty. Rozhodně nešlápnete vedle, pokud zvolíte stylový klobouk jako pokrývku hlavy. Kreativita tady může být opravdu velká. Buďte něžná, sexy a přitom v pohodlí.

Dámské tričko Dream Dámská mikina Merger Dámské outdoorové boty BLOOM
Dámské tričko Dream Dámská mikina Merger Dámské outdoorové boty BLOOM

PreppyPreppy

Tento velmi konzervativní módní styl vznikl v USA v 50. letech jako způsob odlišení se studentů prestižních univerzit od ostatních. Převládají v něm klasické decentní vzory a pastelové barvy. Určitě nevybírejte nic křiklavého, povoleny jsou ale proužky a kostky. Tento módní styl je stále oblíbený a nadčasový. Slušet Vám budou rozepínací svetry, polokošile, chinos kalhoty, saka a košile pastelových barev. Nezapomeňte také na kvalitu materiálů, která by v tomto případě měla být vysoká. Trendy je kašmír, bavlna či vlna.

Pánská luxusní košile Diamonds JN670 Pánský bavlněný svetr JN661 Batoh na notebook ECONOMY
Pánská luxusní košile Diamonds JN670 Pánský bavlněný svetr JN661 Batoh na notebook ECONOMY

Business

Business

Business móda má svá pravidla a určitě by neměla být příliš ležérní. Člověk musí působit důstojně a profesionálně. Vždy záleží na zaměstnání, do kterého se potřebujete obléct. Jinak se obleče korporátní právník na Wall Street a jinak realitní makléřka z malého města. Dělí se na business formal a business casual. Každý z těchto stylů má své náležitosti, které by se měly dodržovat. Základem pánského šatníku by měl být oblek tmavší barvy, košile a kravata. U žen jsou povoleny kostýmky kalhotové i se sukní a košile. Některá zaměstnání jsou tolerantnější a povolují i ležérnější styl. Dámám pak postačí blůzka a sukně či kalhoty, pánům košile a chinos kalhoty.

Dámská luxusní košile Diamonds JN669
Dámská luxusní košile Diamonds JN669

OversizedOversized

V poslední době se stává stále oblíbenějším tzv. oversized styl. Oblečení je velmi volné a ležérní. Je oblíbený zvláště u mladších ročníků, ale sluší i ostatním. Pokud potkáváte lidi ve velkých rozevlátých a "vytahaně působících" mikinách a tričkách, pak jste narazili na módu oversized. Nejvhodnější je pro štíhlé postavy, ženy s tvary působí v tomto oblečení spíše neforemně. Oblečení by ale podle tohoto stylu mělo být především pohodlné.

Dámská mikina s kapucí z biobavlny 8023 Dámský kabát JN1141 Sapka Single Beanie MB7131 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT
Dámská mikina s kapucí z biobavlny 8023 Dámský kabát JN1141 Čepice Single Beanie MB7131 Sportovní boty Prestige MOLEDA SPORT

Francouzský stylFrancouzský styl

Tento styl je nesmrtelným módním hitem a nikdy se ho nenabažíme. Francouzky jednoduše vědí, jak se správně obléct a co jim nejvíce sluší. Ne nadarmo je Paříž jedním z hlavních měst módy. Tento styl spojuje ženskost, pestrost, ale je i odvážný, elegantní a přesto jednoduchý. Klade důraz především na minimalismus. Vždy se v něm můžete cítit pohodlně a sama sebou, zkrátka vyšvihněte svou přirozenost. Převažují neturální a decentní barvy, které mohou být doplněné o jednu barvu pestřejší, například červenou. Outfity jsou přirozeně sladěné, ženské, něžné a poměrně konzervativní. Vždy se zde klade důraz na kvalitu materiálu a střih. Francouzky nikdy nenosí oblečení s velkými logy a potisky, zcela postačí jednoduché a pohodlné oblečení bez potisku. Určitě nesmíte zapomenout na doplňky jako jsou šátky nebo klobouky. I pánové se mohou obléct jako Francouzi - ti by měli zvolit kombinaci elegance a ležérnosti, ale stejně jako ženy dodržovat pravidla minimalismu.

Dámská košile s tříčtvrtečním rukávem Style Stylová retro čepice MB6231
Dámská košile s tříčtvrtečním rukávem Style Stylová retro čepice MB6231

Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli

Rubrika

Poradna



Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková
Autor článku
Monika Bečková Hloušková

Do společnosti Dobrý textil jsem nastoupila už v roce 2017. Nejdříve jsem začala pracovat jako součást zákaznické podpory a vyřizovala jsem také objednávky. Postupně jsem se ale stále více začala věnovat psaní článků na blog a správě produktů. Nakonec jsem tedy zákaznickou podporu opustila a naplno se nyní věnuji produktovému managementu a marketingu.



Komentáře

Zatím žádné názory


Napsat komentář





Články, které by vás mohly zajímat 9

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Co vám nesmí letošní jaro chybět v šatníku?

Také se těšíte na teplé sluneční paprsky, které vás na jaře zahřejí na těle i na duši? A chcete je přivítat v novém…

Číst více

Co si obléct na jógu?

Co si obléct na jógu?

Je cvičení jógy vaším způsobem, jak si příjemně zacvičit a protáhnout své tělo nebo rovnou celou životní filosofií? Pro…

Číst více

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Jak prodloužit životnost oblečení ve vašem šatníku?

Stává se vám, že nové oblečení dlouho nevydrží? Ztrácí svou barvu, srazí se, vytahá se nebo je jinak opotřebené?…

Číst více

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Jak vyčistit skvrny od rajčat?

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu. V létě jsou sladká, voňavá a osvěžující. Hodí se do salátů, jsou skvělé ke…

Číst více

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Ekologické praní? Jednoduché, účinné a šetrné především k vám

Možná už jste toho o ekologickém praní slyšeli víc než dost, ale zatím jste neměli odvahu některý z eko prostředků…

Číst více

Jak kombinovat barvy oblečení?

Jak kombinovat barvy oblečení?

Máte rádi barevné outfity, ale nejste si jistí, zda se k sobě barvy hodí? Máme jednoduchý návod, jak sladit různé…

Číst více

Jak se obléct do deště?

Jak se obléct do deště?

Prší a vy přesto musíte ven? Bojíte se, že vás déšť zastihne během procházky přírodou? Buďte připravení a zůstaňte v…

Číst více

Jak nosit čepici?

Jak nosit čepici?

Jsou čepice vaším oblíbeným módním doplňkem? Nebo máte pocit, že vám žádná na hlavě nesluší? Může to být špatným…

Číst více

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Máte kvalitní oblečení do přírody?

Kdo se chystá vyrazit do přírody, měl by mít na sobě kvalitní oblečení a obuv, díky kterým ho nepřekvapí žádné počasí.…

Číst více